Meestgestelde vragen

Meestgestelde vragen over persoonsgebonden budget

Heeft u een vraag over uw persoonsgebonden budget? Hieronder vindt u de meestgestelde vragen op een rij. Als u op de vraag klikt, verschijnt het antwoord.

Persoonsgebonden budget

  • U moet het dossier minimaal 5 jaar bewaren nadat uw Zvw-pgb geëindigd is. Wij kunnen het dossier bijvoorbeeld bij u opvragen als wij een controle uitvoeren.

  • Als pgb-houder bent u verplicht een dossier bij te houden. Bij een (eventuele) controle kan dit door ONVZ worden opgevraagd. Het dossier bestaat uit de volgende stukken:

     

    • alle Zvw-pgb aanvraagformulieren, zorgovereenkomsten met bijlagen (per zorgverlener) en zorgplannen
    • de toestemming van uw behandelend arts dat uw zorgverlener voorbehouden handelingen mag uitvoeren (indien van toepassing)
    • de uitspraak van de rechter waardoor u een wettelijk vertegenwoordiger heeft gekregen of het machtigingsformulier niet-wettelijk vertegenwoordiger (indien van toepassing)
    • alle rekeningen en urenlijsten met de namen van uw zorgverleners, welke zorg zij gegeven hebben met een toelichting en hoeveel zorg zij gegeven hebben (per tijdseenheid)
    • kopieën van rekeningen van zorgverleners en kopieën van declaraties die u bij ons heeft ingediend
    • loonstrookjes van de SVB als u een zorgverlener in dienst heeft en de SVB de loonadministratie voor u doet 
    • bewijzen dat u uw zorgverleners via uw bank heeft uitbetaald: u mag uw zorgverleners namelijk niet contant betalen
  • Ja, een dergelijke cursus bestaat. Per Saldo, de landelijke vereniging van mensen met een pgb, biedt cursussen aan die gericht zijn op het Zvw-pgb. Meer informatie hierover kunt u vinden op PGB.nl/cursussen.

  • Nee, deze zijn niet hetzelfde. Vanuit een pgb-declaratie kunnen wij niet (altijd) zien welke zorgverlener u voor welke zorg heeft ingezet en voor welke tijdseenheid. Dit betekent dat u naast de pgb-declaraties urenlijsten in het dossier bij moet houden.

     

    In de urenlijsten houdt u wekelijks bij welke zorg uw zorgverlener heeft verleend en hoelang dit heeft geduurd. Het doel is dat wij kunnen zien of de geleverde zorg in lijn is met uw Zvw-pgb indicatie.

     

    Formele zorgverleners

    Voor formele zorgverleners geldt dat u kunt vragen of zij zelf de urenlijsten bijhouden voor uw Zvw-pgb. Deze urenlijsten kunt u bewaren in uw dossier. Als zij dit niet voor u kunnen doen, moet u urenlijsten van formele zorgverleners zelf bijhouden.

     

    Informele zorgverleners

    Voor informele zorgverleners moet u de urenlijsten zelf bijhouden. Wekelijks vermeldt u welke zorg uw zorgverlener heeft verleend en hoelang dit heeft geduurd. Dit kunt u schriftelijk bijhouden, in bijvoorbeeld een notitieboekje. Ook kunt u dit digitaal bijhouden met bijvoorbeeld een overzicht in Excel.

     

    Voor de urenlijsten is het belangrijk dat duidelijk is welke zorg er is verleend, op welke datums dit heeft plaatsgevonden en hoelang de zorg heeft geduurd.

     

    De urenlijsten bewaart u in uw dossier. Wij kunnen het dossier bijvoorbeeld bij u opvragen als wij een controle uitvoeren.

     

    Declaratieformulieren Zvw-pgb kunt u vinden op onze pagina Declareren: per post.

  • Nee, dit is helaas niet mogelijk in ons systeem. Wij kunnen alleen het rekeningnummer van de verzekeringnemer vastleggen. Op deze rekening worden alle declaraties van de verzekeringsnemer en eventuele de gezinsleden uitbetaald.

  • Als een formele zorgverlener uw zorg heeft verleend dan moet de zorgverlener zelf aan u een declaratie sturen. De declaratie van een formele zorgverlener kunt u vervolgens bij ons indienen. Een apart declaratieformulier is hiervoor dus niet nodig.

     

    Let op! Declaraties van een formele zorgverlener met AGB-code beginnend met 91 moet u wel bij ons declareren met een declaratieformulier.

     

    Per 01-01-2024 zijn er 2 aparte declaratieformulieren. Een declaratieformulier voor formele zorgverleners met AGB-code beginnend met 91 en een declaratieformulier voor informele zorgverleners. Dit was in 2023 nog een gezamenlijk declaratieformulier.

     

    Bij een declaratie van een formele zorgverlener met een AGB-code beginnend met 91 vult u op het declaratieformulier de periode in wanneer de zorg heeft plaatsgevonden. Vervolgens vult het aantal uren en/of minuten hoe lang de zorg heeft geduurd in. Tenslotte vult het tarief en totaalbedrag in. Het totaalbedrag is een berekening van het aantal uren en/of minuten x het tarief.

     

    Belangrijk is om gegevens in te vullen bij het type zorg dat heeft plaatsgevonden. Dus u maakt een onderscheid in persoonlijke verzorging en/of verpleging.

     

    Onderaan het declaratieformulier vindt u een invulinstructie met uitleg hoe u het declaratieformulier kunt invullen.

     

    Declaratieformulieren Zvw-pgb kunt u vinden op onze pagina Declareren: per post.

  • Informatie over het opstellen van een modelovereenkomst en welke er op u van toepassing is of zijn vindt u op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

     

    Bij een zorgovereenkomst met een formele zorgverlener vult u de gegevens in van de zorgverlener/zorginstelling die uw Zvw-PGB zorg verleent. Als u gebruik maakt van meerdere formele zorgverleners dient u per zorgverlener een zorgovereenkomst op te maken. In de zorgovereenkomst wordt de looptijd van de zorgovereenkomst opgenomen. Daarnaast vermeldt u in de zorgovereenkomst het aantal uur verpleging en/of verzorging per week dat is toegekend voor het Zvw-pgb. Tenslotte wordt de zorgovereenkomst ondertekend door Zvw-pgb budgethouder/vertegenwoordiger en de zorgverlener die de zorg uitvoert.

     

    Bij een zorgovereenkomst met een informele zorgverlener vult u de gegevens in van de partner, familielid of iemand die uw Zvw-PGB zorg verleent. Een informele zorgverlener is een zorgverlener die niet op als ZZP’er of vanuit een zorginstelling Zvw-pgb zorg verleent.  Als u gebruik maakt van meerdere informele zorgverleners dient u per zorgverlener een zorgovereenkomst op te maken. In de zorgovereenkomst wordt de looptijd van de zorgovereenkomst opgenomen. Daarnaast vermeldt u in de zorgovereenkomst het aantal uur verpleging en/of verzorging per week dat door ons is toegekend voor het Zvw-pgb. Wilt u dat de SVB voor u salarisadministratie uitvoert? Dan vult u in de zorgovereenkomst een ja in bij dit gedeelte. Tenslotte wordt de zorgovereenkomst ondertekend door u (de budgethouder/vertegenwoordiger) en de zorgverlener die de zorg uitvoert.

     

    De zorgovereenkomst stuurt u mee bij een (verlenging)aanvraag voor het Zvw-pgb bij ONVZ. Als u gebruikt maakt van de SVB voor de verwerking van de Zvw-pgb declaraties dient u de overeenkomst naar de SVB toe te sturen. Tenslotte is het belangrijk de zorgovereenkomst ook vijf jaar in uw eigen dossier te bewaren. Wij kunnen dit dossier bij u opvragen als wij een controle uitvoeren.

  • Voor het vergoed krijgen van verpleging en/of verzorging is een geldige indicatie noodzakelijk. Om te zorgen dat de zorg passend blijft bij uw situatie wordt de zorgverlening regelmatig gemonitord. Hierbij evalueert de verpleegkundige de geleverde zorg en kijkt of hiermee de zorgdoelen behaald worden. De verpleegkundige stelt vast na welke periode er geëvalueerd wordt. Dit stelt zij vast door te kijken naar wat er mogelijk aan verbetering of verslechtering te verwachten is, door bijvoorbeeld een geplande operatie of de inzet van therapie (zoals een fysiotherapie, ergotherapie et cetera) en/of hulpmiddelen. Een indicerend verpleegkundige toetst daarom regelmatig met u uw zorgbehoefte en of u uw zorgdoelen behaald.

Staat uw vraag er niet tussen?

Staat uw vraag er niet bij of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties