ONVZ

Omgaan met urineverlies

Van alle 40-plussers heeft één op de drie vrouwen en één op de vier tot vijf mannen last van ongewild urineverlies of plasproblemen. Incontinentieklachten zijn erg vervelend en belastend in uw dagelijks leven. Gelukkig is er iets te doen. Bijvoorbeeld met simpele oefeningen en door gezond te leven. Maar voordat u start met de oefeningen is het belangrijk om eerst te weten wat de oorzaak is van uw incontinentieklachten. Dat onderscheid is gemakkelijk te maken. De app URincontrol kan u hierbij helpen.

Tips bij urineverlies

U kunt last hebben van urineverlies bij inspanning (bij hoesten, niezen of hardlopen) of door (plotselinge) aandrang. In beide gevallen kunt u de volgende tips proberen om uw incontinentieklachten te verminderen:

  1. Train uw bekkenbodemspieren. Dit kan eenvoudig thuis met de app URinControl.
  2. Blijf voldoende drinken. Voor een gezonde blaas drinkt u minimaal 1,5 liter vocht per dag.
  3. Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht kan voor extra druk op de blaas zorgen.
  4. Zoek medische hulp. De huisarts en de bekkenfysio helpen u graag verder. Op de website van thuisarts.nl leest u meer over urineverlies.

Wanneer u last heeft van urineverlies bij inspanning dan kan het helpen om een ring of tampon te gebruiken. De ring geeft steun aan de sluitspier van uw blaas. U kunt zelf leren om de ring te plaatsen en te verwijderen. De huisarts kan dit ook doen. Kijk voor meer informatie op de website van thuisarts.nl of neem contact op met uw huisarts.

Is plotselinge aandrang de oorzaak van uw urineverlies? Let dan goed op wat u eet. Want wist u dat urineverlies kan verergeren door bepaald soort voeding of drank? Gezondheidsnet geeft aan dat cafeïne zorgt voor afvalstoffen die de blaas wil lozen. Denk hierbij aan cafeïne houdende dranken, maar bijvoorbeeld ook chocolade. Daarnaast kunnen frisdrank, bubbels en alcohol ook een negatieve invloed hebben op urineverlies.

Voor iedereen

De URinControl app is voor iedereen die last heeft voor ongewenst urineverlies. Zowel bij inspanning (sporten, lachen of hoesten) als bij aandrang (plotseling urineverlies zonder reden). De app biedt oefeningen voor beide vormen van incontinentie.

Afgestemd op uw situatie

URinControl biedt een programma dat is afgestemd op uw situatie. De app heeft simpele, effectieve oefeningen. Deze doet u waar en wanneer u wilt. Een paar keer per dag oefenen helpt al om urineverlies te verminderen of zelfs te voorkomen.

Bijhouden hoe het gaat en veilig delen van de data

In de app kunt u zelf bijhouden welke oefeningen u doet en of uw incontinentie-klachten verminderen. Wilt u deze informatie met uw huisarts of bekkenbodemfysiotherapeut? Dat kan op een veilige manier, ook op afstand.

Ontwikkeld door artsen

De app is ontwikkeld door huisartsen. Het programma voor vrouwen is wetenschappelijk effectief. Voor mannen wordt dit momenteel nog getest. U kunt meedoen aan het onderzoek.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar de website van URinControl. U vindt hier ook veelgestelde vragen over de app en contactinformatie.

Naar URincontrol

Urineverlies bij mannen

Hoewel vier tot vijf  mannen in hun leven te maken krijgt met ongewild urineverlies, rust er nog steeds een taboe op incontinentieklachten bij mannen. Hierdoor blijven mannen met plasproblemen vaak onnodig lang met de klachten rondlopen. Daardoor kunnen de klachten zelfs verergeren, terwijl er verschillende oplossingen zijn voor plasproblemen bij mannen.

Meestal is urineverlies bij mannen het gevolg van prostaatproblemen, een urineweginfectie of medicijngebruik. Bespreek uw klachten met de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een uroloog of bekkenbodemfysiotherapeut. Soms zijn medicijnen nodig of incontinentiemateriaal. In dat laatste geval heeft u een bewijs (indicatie) hiervoor nodig van de huisarts, zodat u in aanmerking komt voor vergoeding door ONVZ.

ONVZ Keuzehulp: Plasklachten bij mannen

ONVZ Keuzehulp  is een door artsen ontwikkeld hulpmiddel dat u begrijpelijke informatie geeft over uw diagnose en mogelijke behandelingen, gecombineerd met uw persoonlijke situatie. Zo houdt u zelf de regie over uw zorgkeuzes. 

Naar de keuzehulp Plasklachten bij mannen

Download de URincontrol app

Wilt u direct zelf aan de slag met het verminderen van uw incontinentieklachten? Download de app gratis in de App Store voor uw iPhone of iPad. Of in de Play Store voor uw Android smartphone of tablet. 

Alle vergoedingen op een rij

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties