2024

Aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen

Voor een blijvende verbetering van eetgewoontes en beweeggedrag.

Wat u vergoed krijgt

Is uw kind jonger dan 18 jaar en heeft het overgewicht? En daardoor een groter risico op ziekte? Dan kan uw kind een programma volgen om toe te werken naar een blijvend gezonde leefstijl. Verschillende zorgverleners werken daarin samen met het kind om niet alleen medische, maar ook sociale en psychische problemen aan te pakken. Ook het gezin of de verzorgers worden daarbij betrokken. Een centrale zorgverlener (CZV) coördineert en begeleidt dit. We noemen dat een ketenaanpak.

De centrale zorgverlener (CZV)

De huisarts, kinderarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige stelt vast of sprake is van overgewicht met een groter risico op ziekte. En verwijst dan door naar de CZV. Tijdens de intake kijkt de CZV of er naast medische ook andere problemen zijn die een rol spelen bij het overgewicht. De CZV kijkt welke hulp nodig is en stelt een plan van aanpak op, het zorgplan. Daarna volgt de CZV het verloop van het plan en motiveert het kind en het gezin. Als dat nodig is bespreekt de CZV ook deelname aan een gecombineerde leefstijlinterventie (gli). Deze totale ketenaanpak duurt meestal zo'n 2,5 jaar.

Gecombineerde leefstijlinterventie (gli)

De gli voor kinderen is altijd op maat en duurt meestal zo’n 2 jaar. Het programma bestaat uit advies en begeleiding op het gebied van voeding, eetgewoontes, beweging en is gericht op een blijvende gedragsverandering.

De Vrije Keuze Basisverzekering vergoedt intake, coördinatie en begeleiding door de CZV en de gli maximaal 3,5 jaar. Maar dan moeten uw kind en de zorg aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De vergoeding geldt alleen als uw kind:

  • jonger is dan 18 jaar, en
  • samen met het gezin gemotiveerd is om het complete programma voor de ketenaanpak te volgen, en
  • een BMI heeft
    • van 30 kg/m2 of hoger, of
    • van 25-30 kg/m2 met daarbij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een verhoogd risico op diabetes type 2 of een aanwezige ziekte die samenhangt met het overgewicht

De vergoeding geldt alleen als:

Soms blijkt uit de intake dat het beter is om de start van de gli uit te stellen omdat andere problemen een blijvende gedragsverandering in de weg staan. In een tussenperiode van maximaal 6 maanden wordt gekeken naar andere hulpverlening (door onder andere de gemeente) op dit vlak. Als dat nodig is, kan deze periode verlengd worden. Na de tussenperiode kijkt de CZV of de gli nog moet plaatsvinden. Blijkt na deze tussenperiode dat het doel van het zorgplan niet meer bereikt gaat worden binnen afzienbare termijn? Dan vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering de CZV niet meer. En ook de gli niet.

Aanvullende beweegprogramma’s (voor alle leeftijden)

De aanvullende verzekeringen Optifit en hoger vergoeden een beweegprogramma als uw kind deelneemt aan een gli. Een beweegprogramma kan interessant zijn als uw kind deelneemt aan een gli, maar het nog niet lukt om bij een beweegactiviteit of sportvereniging aan te sluiten.

In zo’n beweegprogramma traint uw kind 3 tot 4 maanden lang meerdere keren per week, in een groep. Daarna kan het zelf verder in het gewone sportaanbod. Optifit en Topfit hebben een maximale vergoeding per kalenderjaar voor beweegprogramma’s bij de Gecombineerde leefstijlinterventie (gli) en andere Beweegprogramma's samen. De bedragen staan bovenaan deze vergoeding. Superfit vergoedt de beweegprogramma’s volledig.

Hier kunt u terecht

Voor de ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas:

Voor het beweegprogramma:

  • fysiotherapeut
  • oefentherapeut Cesar of Mensendieck
  • thuiszorgorganisatie

Dit wordt niet vergoed

  • de gli voor kinderen als uw kind 16 jaar of ouder is en al een Gecombineerde leefstijlinterventie voor volwassenen volgt
  • begeleiding bij beweegactiviteiten en de beweegactiviteiten zelf
  • zorg die gemeente regelt, zoals een maatschappelijk werker of opvoedadvies (let op, want die zorg staat vaak wél in het zorgplan)

Andere vergoedingen

Krijgt uw kind tijdens de ketenaanpak te maken met andere klachten die (verder) behandeld moeten worden, zoals klachten bij het bewegen? Dan kan de huisarts doorverwijzen voor bijvoorbeeld Fysiotherapie en oefentherapie tot 18 jaar, Diëtetiek, of naar de Medisch specialist. Dat kan dan naast de ketenaanpak plaatsvinden. Wil uw kind op een andere manier aan de leefstijl werken? De aanvullende verzekeringen Optifit en hoger vergoeden Preventiecursussen voor ‘gezond gewicht’ en een Therapeutisch kamp voor jongeren met overgewicht.

Als uw kind 16 jaar of ouder is, kan de verwijzer ook kiezen voor een gli-programma voor volwassenen. Dan geldt de vergoeding Gecombineerde leefstijlinterventie voor volwassenen.

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor de CZV, de gli en het beweegprogramma betaalt u geen eigen bijdrage.

Geen eigen risico

Voor de CZV, de gli en het beweegprogramma geldt geen eigen risico.

Dit moet u zelf doen

Voor de centrale zorgverlener moet u een verwijzing hebben

Voordat u met uw kind naar de centrale zorgverlener gaat, moet u een verwijzing hebben van de huisarts, kinderarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

U moet ons vooraf toestemming vragen

Wij vergoeden de begeleiding en coördinatie van de CZV en de gli alleen als wij vooraf toestemming hebben gegeven. U vraagt ons toestemming na de intake, maar voordat de begeleiding begint.

U moet ons ook vooraf toestemming vragen voor verlenging van de tussenperiode van 6 maanden tussen intake en gli.

Goed om te weten

  • De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed.

  • Het gli-programma moet effectief zijn. De behandelaar kan u daar meer over vertellen. Alleen effectieve leefstijlinterventies zijn door ons erkend.

  • Is uw kind gestart met de ketenaanpak en is het nog niet klaar voor de 18e verjaardag? Dan mag uw kind de ketenaanpak met de gli gewoon afmaken. Uw kind moet de ketenaanpak wel zijn gestart voordat het 18 wordt.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties